zaterdag 22 mei 2021

Vloerverwarming opties

We overwegen om vloerverwarming aan te laten leggen in de keuken, hal en woonkamer. We hebben een vloer van natuursteen. Op websites lees ik dat ze tegenwoordig gleuven kunnen vrezen in de natuursteen, die zou je niet eerst hoeven uit te breken. Dan moeten ze wel in het cement vastliggen en niet gelijmd zijn, anders trillen ze los. Wij weten niet of ze bij ons vast genoeg liggen, sommige klinken hol als je er op klopt. De opties volgens mij:
1) in de natuursteen vrezen als dat kan, daarna dunne gietvloer erover.
2) eerst natuursteen wegbreken, dan invrezen in de betonnen vloer.
3) eerst natuursteen wegbreken, dan op de betonnen vloer leggen. Vraag is hoe hoog dat wordt.
4) op de natuursteen leggen, maar dan kloppen de kozijnen, plinten en deuren niet meer, dus dat is geen optie.
Nu hoorde ik laatst van één van de buren dat een aannemer hem vertelde dat onze vloeren haastig gelegd zijn en daardoor kwetsbaar. Dat zou betekenen dat optie 2) waarschijnlijk niet verstandig is. Ik weet niet wat het voor de andere opties betekent. Heeft iemand ook deze geluiden gehoord?
Wij houden ons aanbevolen voor adviezen.

6 opmerkingen:

  1. Reactie Jos: Realiseer je dat je altijd 13- 15 cm beton mee verwarmt als je vloer aangaat, dus in je souterrain goed isoleren ook betonbalken. Idem onder hal en keuken. Zeker omdat onder de hal en het souterrain in open verbinding staan met de buitenlucht. De kalkzandsteen blokken zijn niet of slecht gevoegd. Houd een kaars ervoor als het hard waait.
    Verder geen ervaring met tegels. Als je de ruimte en tijd hebt zou ik en de tegels en de 4 cm dekvloer verwijderen en er polystyreen isolatie op leggen met nieuwe dekvloer.
    Dan ben je van het warmteverlies naar beneden en de muur af. Qua werk is het niet veel meer dan vrezen. Want dat is een rot klus.
    Wel goed de verbinding met de bovenverdieping luchtdicht dicht zetten. Niet afplakken of zo. Want je hebt nog 3-6 maanden overal fijn stof.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je de verdeler onder de hal monteert kan je later daar simpel de warmtepomp op aan sluiten. Warmtepomp bij meterkast naast de stenen trap is ideaal. Je zou kunnen overwegen om de boiler voor warmwater ernaast te plaatsen. Vlak bij de keukenkraan. Voor douche is de afstand minder een probleem.

      Verwijderen
  2. Reactie Bas: Ik zou gaan voor het uithakken van de dekvloer en vanaf de betonvloer opbouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reactie Sylvia: Inderdaad zijn de vloeren slecht. Als je bij ons springt in de woonkamer hoor je een vreemd geluid omdat de toplaag te dun is en niet goed op de onderlaag vast zit. Toen ik jaren geleden tegels liet leggen zag je ook een scheur. De tegelzetter heeft toen een stempel in de kelder gezet, die uiteindelijk weer is omgevallen en al jaren weer weg is. Tot nu toe zijn de tegels niet gescheurd. Bij een paar huizen verderop was direct na de bouw vloerverwarming aangebracht, maar die is gaan lekken. Dat weet de bewoner ook aan de slechte vloer. Dat is wel allemaal lang geleden en misschien zijn de vloerverwarmingen ook verbeterd. Wij hebben een paar jaar geleden elektrische vloerverwarming laten leggen in de wc beneden. Dat helpt ook een beetje. Maar de tegels waren er toen wel uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Reactie Joost: Ha Martin, niet gehinderd door al te veel kennis zou ik denken aan elektrische vloerverwarming op een laag isolatie. Dat is relatief dun. Geen freeswerk nodig. Of wordt dat onbetaalbaar? Je bent wel meteen van een hoop gas af🙂.
    Vloerverwarming aanleggen is wel een enorme ingreep als je in je huis blijft, lijkt mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. op milieucentraal staat het volgende over elektrische vloerverwarming: Let op! Neem géén elektrische vloerverwarming: die is niet zuinig. Dat geldt ook voor infrarood-vloerverwarming.

      dus helaas.

      Verwijderen