zaterdag 22 mei 2021

Overwegingen bij daken vernieuwen

Onze dakpannen raken langzamerhand aan het einde van hun levensduur, hoewel ik nog een hele stapel reserve heb liggen van de plek waar onze zonneboiler zit. Geen reden voor overhaaste actie, maar ergens tussen nu en 10 jaar wordt het waarschijnlijk tijd om dakpannen te gaan vernieuwen.

Nu wordt er in het kader van de energietransitie aangemoedigd om het dak te isoleren en dat zou goed gecombineerd kunnen worden met het vernieuwen van de dakpannen. Dakisolatie levert een aanzienlijke besparing in stookkosten op, ook als je de bovenste etage niet gebruikt. Maar het is wel een lastig verhaal. Er zijn grofweg 2 opties:

1) van binnenuit isoleren

2) van buiten isoleren

optie 1) Is de goedkoopste oplossing, maar heeft haken en ogen. Door van binnenuit te isoleren kunnen er vochtproblemen in de dakconstructie ontstaan. Je moet de binnenkant van je dak daarom dampdicht afdekken om te voorkomen dat vocht door je isolatielaag heen in de dakconstructie komt. Dit is minder goed voor je binnenklimaat. De reden dat je dampdicht moet afdekken is dat wij aan de buitenkant een dunne laag van pur platen hebben die nagenoeg geen vocht naar buiten doorlaten. Misschien is het mogelijk om bij het vervangen van de dakpannen deze pur platen te verwijderen. Je moet dan de panlatten verwijderen denk ik en een dampdoorlatend klimaatfolie aanbrengen om te voorkomen dat water naar binnen kan. Als dit kan heb je niet het probleem dat je dampwering nodig hebt aan de binnenkant omdat je dakconstructie vocht aan de buitenkant kwijt kan.

2) Van buiten isoleren is wat isolatie en binnenklimaat betreft de beste oplossing en het beste voor de dakconstructie, maar het is ook veruit de duurste en lastigste oplossing. De kosten komen waarschijnlijk ruim boven de 10.000 euro uit. Het dak wordt namelijk hoger en alle aansluitingen met de dakgoten, met de schoorsteen, met de buren moeten aangepast worden. Daarnaast moeten dakramen hoger gemonteerd worden. Het zou het beste zijn om dit met een rijtje aaneengesloten huizen in één keer te doen, dan heb je niet het probleem van aansluiting met de buren. Maar dat is lastig organiseren. Het is de beste oplossing omdat je dakconstructie in de warme schil komt te liggen en je geen dampwering aan de binnenkant nodig hebt. Je hebt bij deze oplossing geen last van vochtproblemen in de dakconstructie.

4 opmerkingen:

  1. Reactie Peter: wij zijn wel geïntresseerd in dakisolatie, maar dan van buiten, niet van binnen (omdat wij niet al de kamers willen helemaal leeg maken). En bij ons zitten ook nog zonnenpaelen en een zonnenboiler op het dak.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reactie Joost: Over het dak: mijn aangrenzende buurman heeft al vanbinnen geïsoleerd dus ik vermoed dat hij voor extra isolatie van buiten niet veel voelt (en wij hebben 6 dakramen) dus lastig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat met die daken en isolatie van buiten is inderdaad lastig omdat je het met je buren moet afstemmen. Dakisolatie hier bevalt prima. Ik heb ook een vochtmeter in de isolatielaag gehangen en dat lijkt goed te gaan. Hij hangt alleen een beetje aan de zijkant. Ik ga een meter meer in het midden hangen en volgende winter verder meten. Misschien is het dak meer ademend dan we denken doordat de pur laag al 40 jaar oud is.

      Verwijderen
  3. Het blijkt toch niet goed te gaan met het vochtgehalte bij de slaapkamers over het schuine dak. We gaan toch folie aanbrengen.

    BeantwoordenVerwijderen