maandag 30 januari 2017

Thermostaat met instelbare zones

Onze thermostaat begon af en toe kuren te krijgen, dus ben ik me in een nieuwe thermostaat gaan verdiepen. De oude thermostaat regelde de temperatuur in de woonkamer. Op de andere kamers hadden we radiatoren met gewone kranen. Op de andere kamers stond de verwarming normaal gesproken uit. Een nadeel van die constructie was dat als het op een andere kamer warm moet worden je een aantal handelingen moest doen:
1 - kraan op de kamer die verwarmd moest worden open draaien
2 - zorgen dat de ketel het cv water gaat opwarmen door:
  a - de thermostaat hoger in te stellen
  b - de kranen van de radiatoren in de woonkamer dicht(er) draaien

Het dichtdraaien van de radiatorkranen in de woonkamer was vaak te veel moeite, 5 radiator kranen dichtdraaien en na enige tijd weer open draaien. Daardoor werd vaak ook een wat warmere woonkamer op de koop toe genomen.

Er bleken ook thermostaten met zoneregeling op de markt te zijn. Dat zijn meteen wel de meest kostbare. De enige die ik kon vinden was de Honeywell Evo Home. Daarbij moet je de thermostaat kopen, een ketelaansturing en 11 thermostaatknoppen. Alles bij elkaar zo'n 1100 euro. Verder moest je dan eventueel nieuwe kranen op je radiatoren laten zetten.

Erg veel geld, het leek alleen wel een ideaal systeem. Of zouden we verder moeten investeren in de infrarood verwarmingsplaten? (Zie eerdere blogpost).

Wat later kwam ik via Amazon dezelfde thermostaat met zoneregeling tegen voor ca. 750 euro (voor de hele set). We hebben toen de knoop doorgehakt en de gok genomen. Gelukkig hadden bij ons de meeste kranen een thermostaatknop werking, dat is een draaiknop die een pinnetje indrukt. De knop kon eenvoudig vervangen worden door de nieuwe. Bij drie radiatoren zat een kraan zonder pinnetje. We konden daar gelukkig het binnenwerk van de kraan vervangen, kosten ca. 10 euro per kraan, zodat er geen leiding aansluitingen vervangen hoefden te worden.

Het systeem bevalt prima. De badkamer wordt nu in de ochtend en in de avond even verwarmd voor de momenten dat er gebruik van wordt gemaakt. De werkkamer als er iemand aan het werk is en de slaapkamers als iemand huiswerk moet maken. De woonkamer wordt dan niet meer onnodig opgestookt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten